Key facts: E-commerce in België vs. Europa

De Europese commissie heeft haar uitgebreide 'Digital Single Market' studie met resultaten op basis van 2015 gelanceerd. Dat geeft ons een mooi beeld over de prestatie van België op vlak van e-commerce ten opzichte van de andere Europese landen. 64,2% van alle Belgische internetgebruikers heeft het afgelopen jaar goederen of diensten online besteld. Daarmee scoort ons land iets onder het Europese gemiddelde van 65,3%. Iets minder dan de helft van Belgische aankopen stroomt echter naar het buitenland.

E-commerce in België vs Europa

Een opmerkelijke contradictie is het feit dat Belgische ondernemingen  na Ierland  de tweede plaats innemen op het vlak van e-commerce sales naar andere landen van de Europese Unie. 13,8% van alle Belgische ondernemingen heeft afgelopen jaar producten verkocht aan klanten uit andere EU-landen.  Dat is een pak hoger dan het Europees gemiddelde van 7,6%.  En dat terwijl 62% van de online shoppers in België hun aankopen via een buitenlandse site verrichten. 

Lees ook:

 

E-commerce gebruik in België vs. Europa

Indrukwekkende cijfers voor de UK, waar 87,4% van alle internetgebruikers het afgelopen jaar ook effectief aan e-commerce heeft gedaan. Duitsland en Denemarken vervolledigen de top 3. Opvallend is ook de sterke score van Luxemburg, maar door de kleinere home markt gaan 87% van alle aankopen naar buitenlandse bedrijven. België zit net iets onder het Europees gemiddelde op 64,2%, maar kent een sterke groei ten opzichte van de vorige jaren. Toch is België ook nog de volgende maanden een markt met veel groeikansen.

 

Leeftijd E-commerce gebruikers België vs. Europa

De leeftijdscategorie 16-34 is het sterkst vertegenwoordigd binnen de e-commerce statistieken. België is vooral selectief op de leeftijdsgroep 35-44 tegenover het Europees gemiddelde.

 

 

Landelijk vs. stedelijk profiel E-commerce België vs. Europa

Opvallend in België is dat vooral bewoners uit een landelijke omgeving vaker online de betaalkaart bovenhalen. Logisch aangezien ze minder snel een eenvoudig toegang hebben tot de grotere shoppingcentra. Maar vreemd genoeg is dat net omgekeerd evenredig met het Europees gemiddelde. Daar zijn het vooral de stadsbewoners die sneller aan e-commerce doen dan de gemiddelde bevolking.

 

 

Bedrijven Cross border E-commerce - België vs. Europa

 

 

E-commerce Belgen met aankoop buitenlandse webshop

Bij de leidingnemende landen binnen deze categorie valt het op dat deze geen monument hebben als BOL.com, Amazon, of Coolblue, wat de verklaring is waarom de Nederlander nauwelijks ten rade moet gaan bij buitenlandse webshops. De grote online distributie merken claimen in landen als Belgë, Luxemburg, Cyprus, Malta etc de leiding. Ze palmen er de online sales markt in bij gebrek aan lokale initiatieven.

 

Bron: Eurostat - Community survey on ICT usage in Households and by Individuals