Key facts: België in de Europese Digitale Economie en Society Index

Via de digitale economie en society Index (kortweg DESI) volgt de Europese commissie de vooruitgang op van de verschillende EU lidstaten op weg naar een digitale economie en maatschappij. DESI brengt een reeks relevante indicatoren samen op basis van 5 belangrijke beleidstermen: internet connectiviteit, digitale vaardigheden van de beroepsbevolking, gebruik van internet voor bankieren/winkelen, integratie van digitale economie in het bedrijfsleven en digitale openbare diensten zoals E-government. Per categorie worden zo'n 30-tal indicatoren gemeten.

Sterke score voor België, maar groei gaat net niet snel genoeg

In DESI 2016 behaalt België een algehele score3 van 0,63 wat goed is voor een 5de plaats op 28 Europese lidstaten. In vergelijking  met de scores voor afgelopen  jaar heeft ons land zijn goede scores op de meeste vlakken verbeterd of gehandhaafd. 78 % van de breedbandabonnementen heeft een snelheid van ten minste 30 Mbps. 65 % van de internetgebruikers heeft via internet naar muziek geluisterd, spelletjes gespeeld of video's bekeken. Goed voor een knappe derde plaats in de EU ranking.

Wat betreft het elektronisch delen van informatie door middel van software staat het Belgische bedrijfsleven in Europa op de tweede plaats (50 %). Ook het aanbod van digitale overheidsdiensten is de laatste tijd toegenomen.

39 % van de Belgische internetgebruikers heeft actief gebruikgemaakt van e-overheidsdiensten en 85 % van de administratieve stappen in verband met belangrijke levensgebeurtenissen kan via internet worden voltooid. De prestaties van België liggen boven het Europees gemiddelde, maar toch gaat de groei in ons land veel langzamer dan gemiddeld in Europa.  Net daarom hoort  België volgens de Europese commissie niet bij de toppers.  Ons land werd in de cluster subtoppers ondergebracht.

 

Meer over DESI op: Website Europese Commissie