Ikea: online shop met afhaal punten in centrum Gent, Antwerpen en Brussel

Ikea opende begin februari in ons land twee nieuwe vestigingen; eentje in Hasselt en een tweede in Bergen. De Zweedse meubelgigant heeft zo 8 vestigingen in ons land. In 2017 start Ikea ook een webshop op haar .be domein.

De 6 bestaande Ikea vestigingen in ons land trekken jaarlijks maar liefst zo'n 13 miljoen bezoekers en genereerden een omzet van 752 miljoen EUR. Met een gemiddelde va 57 EUR per bezoekers staan de Belgishe vestigingen in de top 20 van de grootste winkelomzetten ter wereld. "Er is in België dan ook nog ruimte voor 2 à 3 extra winkels," volgens Catherine Bendayan, CEO van Ikea in Belgie. Vooral in West-Vlaanderen en Wallonië liggen nog opportuniteiten. Maar er is meer; in 2017 zal het e-commerce platform van de groep ook in ons land worden gelanceerd.

10% van omzet online

De Zweedse wereldspeler rekent op 10% online share. Opmerkelijk is dat Ikea hiervoor ophaalpunten zal lanceren in het stadscentrum van de belangrijkste steden; Antwerpen, Gent en Brussel. Logistiek zal het distributie centrum van Winterslag de online bestellingen opvolgen. Ook online zullen ze kunnen geleverd worden. Ikea haalt wereldwijd een omzet van 1 miljard EUR via e-commerce, maar wil dat de komende 4 jaar vervijfvoudigen. Ikea is een laatbloeier op het vlak van e-commerce en is dan ook een inhaalbeweging bezig. Dat is nodig want tot nu toe verkoopt het slechts online in 13 van de 42 landen waarin ze actief zijn. Vooral logistiek was een hele uitdaging.

Samenwerking met Dockx Logistics

Voor deze afhaalpunten in de grotere steden werkt Ikea samen met het Antwerpse bedrijf Dockx Logistics. Zij bieden via hun Select-shops een oplossing voor de grotere stukken die bestelbaar zijn via e-commerce. Klanten kunnen de producten er komen ophalen, een kleine verhuiswagen huren, of gebruikmaken van de leverdiensten, montage- en installatiemogelijkheden. Daarnaast is er een magazijn van 1.450 m² dat dienst doet als afhaalpunt voor de grote pakketten. Online retailers kunnen dit gebruiken als lokaal distributiekanaal.

4P tags: